Κυριακή 3 Απριλίου 2011

12o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου




Το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του κινηματογραφόφιλου κοινού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με το γαλλόφωνο σινεμά βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Η διοργάνωση και παραγωγή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας και της πρεσβείας της Γαλλίας θα διεξαχθεί από τις 31 Μαρτίου έως 8 Απριλίου στην πρωτεύουσα και από 7 έως 12 Απριλίου στη συμπρωτεύουσα.
Φέτος οι διοργανωτές δίνουν λευκή κάρτα στην Anna Mouglalis, τη διάσημη ανάδοχο του 12ου φεστιβάλ, η οποία θα μας παρουσιάσει τα τέσσερα αγαπημένα της φιλμ καθώς και την τελευταία της δουλειά («Gino») σε διεθνή πρεμιέρα.
Υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, προέδρου της γαλλικής ταινιοθήκης, θα παρακολουθήσουμε το αφιέρωμα στο σημαντικό δημιουργό της nouvelle vague, Claude Chabrol. Αν και από το αφιέρωμα απουσιάζουν ηχηροί τίτλοι όπως «Le boucher», «Les Biches» ή «La femme Infidele», αποκλείεται να περάσουν απαρατήρητα τα «Ceremonie», «Les cousins», «L' enfer» και «Merci pour le chocolat».
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα οργανωθεί σε δύο άξονες: το διαγωνιστικό τμήμα (15 ταινίες σε avant-premiere) και το πανόραμα Γαλλόφωνου κινηματογράφου, με φιλμ τα οποία προβάλλονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Επιπλέον, το χιούμορ θα δώσει ποικιλοτρόπως το 'παρών' με ταινίες όπως το «Potiche» του Francois Ozon, ενώ - σε συνεργασία με την ομάδα των 'Νυχτών Πρεμιέρας' - θα πραγματοποιηθούν μεταμεσονύχτιες προβολές στην Ταινιοθήκη με θρίλερ που υπόσχονται να μας προσφέρουν αρκετές ανατριχίλες. Από το πρόγραμμα δε θα λείψουν ταινίες που προσφέρονται για στοχασμό, όπως η 'Μαύρη Αφροδίτη' του Abdellatif Kechiche και ο «Carlos» του Olivier Assayas. Ακόμη, πέραν από δουλειές καταξιωμένων δημιουργών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και νέα ταλέντα μέσα από δέκα ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, όπως το 'Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι' του Olivier Horlait και η ταινία-φαινόμενο που κόστισε μόλις 150 ευρώ, το «Donoma» του Djinn Carrenard.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι πρεσβείες των χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, υποστηρίζουν την παρουσία φιλμ από διάφορα ανά τον κόσμο Γαλλόφωνα κράτη, όπως του Καναδά, του Βελγίου, της Αλγερίας, της Ρουμανίας, του Μαρόκο, της Τυνησίας και του Τσαντ.
Τέλος, το 'παρών' θα δώσουν - εκτός της Anna Mouglalis - περισσότερες από 20 γαλλόφωνες προσωπικότητες από το χώρο του σινεμά και όχι μόνο: η Catherine Deneuve, η Claudia Cardinale, ο Pierre Berge από το χώρο της μόδας, ο Κώστας Γαβράς, οι ηθοποιοί Elodie Bouchez και Marie-Josee Croze, η Nicole Garcia, ηθοποιός αλλά και εξίσου ταλαντούχα σκηνοθέτρια, οι σκηνοθέτες Olivier Assayas, Samuel Benchetrit, Fabienne Berthaud, Djinn Carrenard, Michael Cohen, Antony Cordier, Renaud Fely, Olivier Horlait, Emmanuel Laurent, καθώς και αρκετοί ακόμα. Επίσης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ θα διατελέσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου