Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μαμούθ - Μπενουά Ντελεπίν, Γκυστάβ Κερβέρν




Κινηματογράφος ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ από 24/03 εώς 30/03

Καθώς κλείνει τα 60, ο εργάτης Μαμούθ ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση. Δουλεύει σκληρά από τα 16 του, χωρίς να έχει λείψει ούτε μια μέρα, χωρίς να έχει αρρωστήσει ποτέ. Όταν επαξίως πηγαίνει να ζητήσει τη σύνταξή του, πέφτει πάνω στο ανυπέρβλητο τείχος της γραφειοκρατίας. Ανακαλύπτει ότι πολλοί απ’ τους πρώην εργοδότες τους είχαν «ξεχάσει» να τον δηλώσουν στο ασφαλιστικό ταμείο. Προκειμένου να λάβει ολόκληρη τη σύνταξή του, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τους βρει και να ζήσει έγγραφη υπεύθυνη δήλωση για τα δεδουλευμένα. Επιστρέφει, έτσι, στα μέρη της νιότης του, σ’ ένα ταξίδι που θα τον φέρει κοντά σε πρώην εργοδότες, φίλους κι από καιρό χαμένους συγγενείς. Στο δρόμο, συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι πάντα τον θεωρούσαν έναν απολίτιστο βλάκα. Πνιγμένος στις αμφιβολίες, νιώθει ότι η αναζήτηση των επίμαχων εγγράφων γίνεται όλο και πιο μάταιη. Η σωτηρία έρχεται από τη νεαρή ανιψιά του, η οποία ξυπνά τον ευτυχισμένο ποιητή που κρύβεται μέσα του. Αντί να παραιτηθεί στα γηρατειά και στο θάνατο, ο Μαμούθ αποφασίζει ν’ αδράξει τη ζωή και να κάνει μια καινούργια αρχή.

Απολαυστικό, με ωραία γκαγκ, ρόουντ-μούβι, με τον Ντεπαρντιέ στον ρόλο ενός συνταξιούχου που ταξιδεύει με τη μοτοσικλέτα του για να μαζέψει αποδείξεις για προηγούμενες απασχολήσεις, που χρειάζεται ώστε να πάρει πλήρη σύνταξη.

ΟΖεράρ Ντεπαρντιέ δεν έπαψε να μας εκπλήσσει με τους ρόλους του. Τη φορά αυτή ερμηνεύει τον Σερζ Πιλαρντός, έναν παχουλό, με μακριά χαίτη -θυμίζοντας τον Μίκι Ρουρκ του «Παλαιστή»- πρώην υπάλληλο σε σφαγείο. Οταν συνταξιοδοτείται, αφήνει πίσω τη γυναίκα του, Κατρίν (η έξοχη Γιολάντ Μορό), καβαλάει την παλιά μοτοσικλέτα του, το «Μαμούθ», και ξεκινά, α λα ξένοιαστος καβαλάρης, σ' ένα ταξίδι αναζήτησης των αποδείξεων παλιών απασχολήσεών του, που θα του επιτρέψουν να πάρει πλήρη σύνταξη.
Αφορμή για μια σειρά συναντήσεις με περιθωριακά, κάπου κάπου εκκεντρικά, πρόσωπα και τη δημιουργία καταστάσεων στημένων με αγάπη, χιούμορ και οπτικά γκαγκ, με τον Σερζ-Ντεπαρντιέ να παρακολουθεί ψύχραιμα, χωρίς συχνά να αντιδρά, τις διάφορες αλλόκοτες καταστάσεις και να θυμάται το όμορφο κορίτσι (Ιζαμπέλ Αντζανί), που νεαρός είχε σκοτώσει σε τροχαίο με τη μηχανή του. 
*Γαλλία, 2009. Σκηνοθεσία-σενάριο: Μπενουά Ντελεπίν & Γκιστάβ Κεβέρν. Ηθοποιοί: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Γιολάντ Μορό, Αννα Μουγκλαλίς, Ιζαμπέλ Αντζανί, Μις Μινγκ. 92'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου