Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Son of Babylon (του Mohamed Al-Daradji)




"Τρεις βδομάδες μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, ο Άχμεντ, ένας ζωηρός δωδεκάχρονος Κούρδος, ταξιδεύει με τη γιαγιά του σε αναζήτηση του πατέρα του, Χουσεΐν, στρατιώτη που αγνοείται από τον Πόλεμο του Κόλπου. Λέγεται ότι πολλοί φυλακισμένοι στρατιώτες βρέθηκαν ζωντανοί στα νότια της χώρας κι έτσι το δίδυμο εγγονού-γιαγιάς ξεκινά το επίπονο ταξίδι του προς τη Βαβυλώνα. Στο δρόμο ανακαλύπτουν μια χώρα υπό διάλυση και δημιουργούν αναπάντεχες φιλίες. Σιγά σιγά, ανασυνθέτουν τα βήματα του ίδιου του Χουσέιν – αυτά που τόσα χρόνια πριν τον οδήγησαν σ’ αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο."

O συμπαθέστατος σκηνοθέτης Mohamed Al-Daradji, εξήγησε πόσο σημαντική είναι η ταινία για αυτόν και τη χώρα του, πως τα προβλήματα στα γυρίσματα καθυστέρησαν  την ολοκλήρωση της για τουλάχιστον 4-5 χρόνια και πως γενικά αποτελεί κατάθεση ψυχής, παροτρύνοντας μας να υπογράψουμε στις σχετικές με το λεπτό θέμα που θίγει η ταινία, λίστες που θα μας περιμένουν στην έξοδο

Η ταινία αποτελεί ένα οδοιπορικό στο διαλυμένο Ιράκ, λίγο καιρό μετά την  πτώση του Σαντάμ. Μια γιαγιά και ο μικρός εγγονός της, αναζητούν το χαμένο πατέρα του, σε έναν τόπο που πραγματικά βρίσκεται σε χάος. Ομαδικοί τάφοι έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά, οι κρατικοί μηχανισμοί απλά απουσιάζουν και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε εκατομμύρια. Το Son of Babylon που έκανε μια αξιοσημείωτη πορεία σε μικρά φεστιβάλ και απέσπασε ότι σχετικό με Peace Award σε μεγαλύτερα, μπορεί να μην δίνει τελικά  την εντύπωση ενός έργου ζωής, αλλά σε γενικές γραμμές συγκινεί και παρουσιάζει μια κατάσταση που δεν θα συναντήσεις σε κανένα δελτίο ειδήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου